kind rouw

Rouw bij kinderen en tieners is een complex en vaak verwarrend proces. Kinderen en tieners rouwen op hun eigen manier en in hun eigen tempo. Als ouder is het belangrijk om te begrijpen wat rouw bij kinderen en tieners inhoudt en hoe je je kind of tiener kunt helpen om dit proces te doorlopen. Vooruitlopend op het ouderwebinar over rouw bij kinderen, delen we alvast wat praktische tips.

Wat is rouw?

Rouw is de reactie van een persoon op een verlies. Het kan verschillende vormen aannemen, waaronder verdriet, woede, angst en depressie. Rouw kan veroorzaakt worden door verschillende soorten verlies, waaronder het overlijden van een dierbare, een echtscheiding, een verhuizing of het verlies van een huisdier. Rouw is een normale en natuurlijke reactie op verlies en het is belangrijk om te begrijpen dat iedereen op zijn eigen manier rouwt.

Hoe rouwen kinderen en tieners?

Kinderen en tieners rouwen op hun eigen manier. Jongere kinderen hebben vaak moeite om hun gevoelens te uiten en kunnen zich terugtrekken of zich ongewoon gedragen. Oudere kinderen en tieners kunnen ook stil zijn, maar ze kunnen ook hun emoties uiten door te huilen, boos te worden of zich terug te trekken in hun eigen wereld.

Kinderen en tieners kunnen ook fysieke symptomen hebben tijdens het rouwproces, zoals hoofdpijn, buikpijn of slaapproblemen. Dit is normaal en het is belangrijk om te begrijpen dat dit een natuurlijke reactie is op de stress die gepaard gaat met rouw.

Tips om te helpen bij het rouwproces

Als ouder kun je je kind of tiener helpen bij het rouwproces. Hieronder staan enkele tips:

 1. Bied een veilige omgeving: Het is belangrijk dat je kind of tiener zich veilig voelt en de ruimte heeft om zijn of haar gevoelens te uiten. Creëer een veilige omgeving waarin je kind zich kan uiten zonder zich beoordeeld of veroordeeld te voelen.
 2. Wees beschikbaar: Zorg ervoor dat je beschikbaar bent om naar je kind of tiener te luisteren wanneer hij of zij wil praten. Laat je kind weten dat je er voor hem of haar bent en dat je hem of haar steunt.
 3. Geef de tijd: Rouwen kost tijd. Laat je kind of tiener rouwen op zijn of haar eigen tempo. Forceer geen gevoelens of probeer de rouw te versnellen.
 4. Accepteer gevoelens: Het is belangrijk om de gevoelens van je kind of tiener te accepteren, zelfs als deze negatief zijn. Verdriet, boosheid en angst zijn allemaal normale emoties tijdens het rouwproces.
 5. Zoek ondersteuning: Als ouder is het ook belangrijk om ondersteuning te zoeken voor jezelf tijdens het rouwproces van uw kind. Praat met vrienden, familie of een therapeut om je eigen emoties te uiten en om steun te krijgen.
 6. Vergeet niet de normale dagelijkse activiteiten: Het is belangrijk om het normale dagelijkse leven van je kind niet te vergeten tijdens het rouwproces. Het kan helpen om routines en activiteiten te behouden, zoals sporten, muzieklessen of huiswerk maken, om hen te helpen afleiding te vinden en om een gevoel van normaliteit te behouden.
 7. Gebruik creatieve uitlaatkleppen: Kinderen en tieners kunnen vaak moeilijk hun emoties uiten met woorden. Creatieve uitlaatkleppen, zoals tekenen, schilderen, schrijven of muziek maken, kunnen helpen om gevoelens te uiten en te verwerken.
 8. Zoek steun van anderen: Het kan helpen om steun te zoeken bij familieleden, vrienden of professionals tijdens het rouwproces. Praat met andere ouders die hetzelfde hebben meegemaakt, zoek een rouwgroep voor kinderen of zoek professionele hulp indien nodig.
 9. Herinneringen delen: Het delen van herinneringen aan de overledene kan helpen bij het rouwproces. Praat over speciale momenten, kijk samen foto’s en maak een herinneringsboek om de overledene te eren en te herinneren.
 10. Wees geduldig: Het rouwproces kan lang duren en het is belangrijk om geduldig te zijn. Het is normaal dat je kind of tiener af en toe terugvalt in verdriet of boosheid. Blijf steun en liefde bieden, ook als het rouwproces langdurig is.

Geduld en steun

Het rouwproces is een natuurlijk onderdeel van het leven, maar het kan vooral voor kinderen en tieners een complex proces zijn. Als ouder kunt je je kind of tiener helpen door een veilige omgeving te bieden, beschikbaar te zijn om te luisteren, de tijd te geven om te rouwen, gevoelens te accepteren en ondersteuning te zoeken. Het is ook belangrijk om het normale dagelijkse leven te behouden en creatieve uitlaatkleppen te gebruiken. Door geduldig te zijn en steun te bieden, kun je je kind of tiener helpen bij het rouwproces en hen helpen omgaan met hun gevoelens en emoties.

KindMet organiseert binnenkort een ouderwebinar met rouwtherapeut Lies Scaut over dit onderwerp.

  Interessant artikel? Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief met gratis toegankelijke artikelen over opvoeden en ons oudercursus-aanbod. Je ontvangt de nieuwsbrief hooguit eens per week. Opzeggen kan met één klik.

  Door KindMet

  Gerelateerd bericht