zelfzorg ouders

Het ouderschap is een bijzondere en veeleisende fase in het leven. De komst van een kind brengt veel veranderingen met zich mee, zowel op emotioneel als op praktisch vlak. Het kan een ware uitdaging zijn om balans te vinden en te behouden in deze ’tropenjaren’, voor zowel jezelf, als je relatie en je gezin. Daarom organiseert KindMet een ouderwebinar door ouderschapsdeskundige José Koster over zelfzorg voor ouders die (te?) veel van zichzelf eisen. Hier beneden delen we alvast een aantal tips met je.

Veranderingen en uitdagingen

De komst van een kind zorgt voor veranderingen in vrijwel alle aspecten van je leven. Je dagelijkse routine, je sociale leven, je relatie en zelfs je identiteit als individu kunnen veranderen. Het is belangrijk om te erkennen dat deze veranderingen normaal zijn en dat het tijd en energie kost om hieraan te wennen. Geef jezelf de ruimte om te groeien in je nieuwe rol als ouder en accepteer dat niet alles meteen perfect hoeft te zijn.

Het ouderschap brengt een scala aan emoties met zich mee, van blijdschap en liefde tot onzekerheid en angst. Het is cruciaal om deze gevoelens te erkennen en erover te praten met je partner, vrienden, familie of een professional. Door je emoties te delen, kun je steun vinden en voorkom je dat je geïsoleerd raakt.

Balans

Met de komst van een kind kan het moeilijk zijn om een goede balans te vinden tussen je werk en je privéleven. Communiceer met je werkgever over je behoeften en verwachtingen, en durf om flexibiliteit te vragen. Maak ook gebruik van je netwerk en schakel hulp in waar nodig, zodat je niet alles alleen hoeft te doen.

Als ouder ben je vaak geneigd om jezelf op de laatste plaats te zetten. Toch is het belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen. Zorg voor voldoende slaap, beweging en gezonde voeding, en neem tijd voor jezelf om te ontspannen en op te laden. Een gelukkige en gezonde ouder kan beter zorgen voor zijn of haar kind.

Relaties onderhouden

De komst van een kind kan invloed hebben op je relatie met je partner. Het is belangrijk om hier aandacht aan te besteden en tijd voor elkaar te blijven maken. Plan regelmatig een ‘date night’ en probeer open en eerlijk te communiceren over je gevoelens en verwachtingen.

Niet alleen de relatie met je partner, maar ook je sociale leven kan veranderen door het ouderschap. Toch is het belangrijk om contact te blijven houden met vrienden en familie. Zij kunnen je steun bieden en ervaringen met je delen. Probeer daarnaast ook contact te leggen met andere ouders, bijvoorbeeld via oudergroepen of online forums.

Onvoorspelbaarheid

Het ouderschap gaat vaak gepaard met onvoorspelbaarheid, zoals een kind dat zich niet volgens het boekje ontwikkelt, alleenstaand ouderschap, spanningen in je relatie of andere zorgen. Om hiermee om te gaan, is het belangrijk om flexibel en veerkrachtig te zijn. Probeer te accepteren dat niet alles binnen jouw controle ligt en dat het soms nodig is om je verwachtingen bij te stellen. Schakel indien nodig professionele hulp in om je hierbij te ondersteunen. Onthoud dat het niet erg is om hulp te vragen en dat het belangrijk is om je eigen welzijn in het oog te houden, zodat je de beste ouder kunt zijn voor je kind.

Wil je meer praktische tips over hoe je als ouder overeind blijft? Meld je aan voor het ouderwebinar over zelfzorg voor ouder die veel van zichzelf vragen.

    Interessant artikel? Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief met gratis toegankelijke artikelen over opvoeden en ons oudercursus-aanbod. Je ontvangt de nieuwsbrief hooguit eens per week. Opzeggen kan met één klik.

    Door KindMet