opvoeding kind met autise

Mijn naam is Emma en ik ben de trotse moeder van Lucas, mijn 8-jarige zoon met autisme. Ik wil graag mijn verhaal delen om andere ouders van kinderen met autisme te steunen en een beter inzicht te geven in onze dagelijkse uitdagingen en overwinningen.

Toen Lucas drie jaar oud was, begon ik op te merken dat hij zich anders ontwikkelde dan zijn leeftijdsgenoten. Hij had moeite met oogcontact, sprak weinig en leek soms in zijn eigen wereld te leven. Na vele doktersafspraken en onderzoeken kregen we de diagnose: autismespectrumstoornis (ASS).

De uitdagingen waarmee we geconfronteerd werden, waren talrijk en soms overweldigend. Een van de grootste obstakels was communicatie. Lucas kon zijn gevoelens en behoeften niet altijd goed onder woorden brengen, wat vaak leidde tot frustratie voor zowel hem als mij. We begonnen met logopedie, en hoewel het een langzaam proces was, begon Lucas geleidelijk aan zijn communicatieve vaardigheden te verbeteren.

Een andere grote uitdaging was het omgaan met routines en veranderingen. Lucas was gehecht aan een strikte dagelijkse routine en kon overstuur raken als er iets onverwachts gebeurde. We leerden om zijn routine visueel weer te geven met behulp van een kalender en pictogrammen, zodat hij kon anticiperen op wat er ging komen. Dit hielp om zijn angsten te verminderen en hem een gevoel van controle te geven.

Sociale situaties waren eveneens een uitdaging voor Lucas. Hij had moeite met het aangaan van vriendschappen en het begrijpen van sociale signalen. We schreven hem in voor een sociale vaardigheidsgroep, waar hij kon leren en oefenen met andere kinderen die vergelijkbare uitdagingen hadden. Ik zag zijn zelfvertrouwen groeien, en hoewel het nog steeds een uitdaging was, begon hij langzaamaan vriendschappen te sluiten.

Een laatste uitdaging waar ik over wil praten, is de strijd om de juiste onderwijsomgeving voor Lucas te vinden. In het reguliere onderwijs was het moeilijk voor hem om bij te blijven en hij had extra ondersteuning nodig. Na veel onderzoek en overleg met professionals, hebben we uiteindelijk besloten om Lucas in te schrijven op een speciale school voor kinderen met autisme. Hier kreeg hij de individuele aandacht en ondersteuning die hij nodig had om te gedijen en zijn potentieel te bereiken.

Hoewel we als gezin veel uitdagingen hebben doorgemaakt, wil ik benadrukken dat er ook veel mooie momenten zijn geweest. Het zien van Lucas’ vooruitgang en het vieren van zijn successen heeft ons samengebracht en ons geleerd om veerkrachtig en geduldig te zijn. Onze reis met autisme is misschien niet de gemakkelijkste, maar het is zeker de moeite waard.

Mijn advies aan andere ouders van kinderen met autisme is om nooit de hoop op te geven. Elk kind is uniek en heeft zijn eigen tempo van ontwikkeling en groei. Blijf geduldig, blijf je kind steunen en blijf zoeken naar middelen en hulpbronnen die kunnen helpen.

Praat met andere ouders in dezelfde situatie; de steun en het begrip van mensen die hetzelfde doormaken, kunnen een wereld van verschil maken. Zoek naar lokale steungroepen en online forums waar je je zorgen en successen kunt delen.

Blijf ook op de hoogte van de nieuwste onderzoeken en behandelmethoden met betrekking tot autisme. De wetenschap en het begrip van autisme blijven zich voortdurend ontwikkelen en er komen voortdurend nieuwe therapieën en benaderingen beschikbaar.

Ten slotte, vergeet niet om ook voor jezelf te zorgen. Het opvoeden van een kind met autisme kan zowel fysiek als emotioneel uitputtend zijn. Neem de tijd voor jezelf, zoek steun bij vrienden en familie en wees niet bang om hulp te vragen wanneer je die nodig hebt. Een gezonde ouder is beter in staat om de uitdagingen van het ouderschap het hoofd te bieden.

Onze reis met Lucas heeft ons geleerd om elke overwinning, hoe klein ook, te koesteren en te vieren. Het heeft ons geholpen om niet alleen de uitdagingen te zien, maar ook de vele geschenken die Lucas ons heeft gebracht. Zijn unieke kijk op de wereld, zijn onvoorwaardelijke liefde en zijn vasthoudendheid zijn een constante bron van inspiratie voor ons. Samen zijn we gegroeid en hebben we ontdekt hoe sterk en veerkrachtig we kunnen zijn.

Ik hoop dat mijn verhaal andere ouders van kinderen met autisme kan inspireren en hen kan helpen inzien dat ze niet alleen zijn. Er zullen moeilijke momenten zijn, maar er zullen ook momenten van vreugde, liefde en trots zijn. Laten we samenwerken om een liefdevolle en ondersteunende gemeenschap op te bouwen voor onze kinderen en elkaar.

KindMet organiseert op 13 mei 2023 een webinar speciaal voor ouders van een kind met autisme onder leiding van orthopedagoog en GZ-psycholoog Drs. Birgitta Kox.

Emma (35) is toegewijde moeder van Lucas (8) en in het dagelijks leven maatschappelijk werkster.

    Interessant artikel? Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief met gratis toegankelijke artikelen over opvoeden en ons oudercursus-aanbod. Je ontvangt de nieuwsbrief hooguit eens per week. Opzeggen kan met één klik.

    Door KindMet